Jdi na obsah Jdi na menu
 


Optika

Objektiv Flektogon 2.8/35 a Pentagon 1.8/50 ( Made in NDR ) – optika z dob focení na kinofilm. Používám pro širokoúhlejší focení celých souhvězdí. K jejich použití se zrcadlovkami Canon EOS slouží redukce se závitem M 42x1 na bajonet.

Teleobjektiv Jupiter 37A 3.5/135 ( Made in CCCP ) a Tamron AF 4-5.6/70-300 – využívám pro kompozice např. komet se zajímavými vesmírnými objekty

Coma Corrector ( rovnač pole ) Baader MPCC a ATC CCF1 – nezbytné doplňky pro astrofotografii. Srovnáním obrazového pole Newtonovy optické soustavy odstraňuje tzv. komu z obrazu hvězd, projevující se v okrajových částech zorného pole.

Barlowův člen 2x fotografický, opatřený závity M42x1. Zdvojnásobuje ohnisko optické soustavy.

Parfokální okulár Zeiss O-4, výborné „udělátko“ pro zaostření obrazu při focení zrcadlovkou.

pict0054.3a.jpg

Fotografický filtr Hutech Idas LPS-P1 – tento filtr je pro mé focení částečnou záchranou. Astronomii provozuji v lokalite s velmi přesvětlenou noční oblohou parazitním světlem. Filtr potlačuje části spektra, ve kterých vyzařují lampy nočního osvětlení. Pro lepší názornost a reálnou představu přikládám fotografický test. Pořízeno sestavou Newton 200/800, ISO 800, expozice 360s. Levá půlka bez filtru, pravá s filtrem. 

lps-p1.jpg