Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dalekohledy

 

Carl Zeiss AS 80/1200 – první dalekohled, který jsem si postavil za pomoci mého, vždy ochotného, „dvorního“ soustružníka. Refraktor jsem používal především na vizuální pozorování, ale i na focení slunečních skvrn a Měsíce. V období, kdy jsem pointoval ručně, sloužil jako pointační dalekohled se zvětšením 200x.

            Po dokončení stavby dalekohledu AS 100/1000 byla „osmdesátka“ odsunuta na 2. místo. Používám jej na focení slunečních skvrn, Měsíce a to jak v primárním ohnisku, tak s barlowem 2x i v projekci za okulárem.

            Newton Model: GS 600 s průměrem zrcadla 200 s ohniskem 800 mm používám hlavně pro fotografování  hvězdokup a mlhovin. Po roce focení se potvrdilo, že je nutná přestavba. Tubus z 0.5 mm silného plechu se prohýbal. O držáku sekundárního zrcátka raději nemluvím. Tubus mi vyrobila firma, od které jsem měl ocelové vložky do komína. Síla plechu je 1 mm. V místě okulárového výtahu je vlepena prstencová výztuha z téhož plechu. Vnitřek jsem vylepil černou sametkou. Držák sekundáru jsem nechal vyříznout vodním paprskem z 20 mm silného hliníku. Původní vaklající okulárový výtah jsem nahradil dvoupalcovým Baaderem Steel Track Diamond. První testy vykázaly lepší kontrast snímků a souměrný difrakční kříž u hvězd. Ještě musím dodělat rosnici, která by měla více zastínit sekundár a vnitřní část okulárového výtahu.

            Na výrobu pointačního dalekohledu jsem použil achromát Carl Zeiss 50/540. Ten jsem vsadil do hotové objímky objektivu z hledáčku. Do zakoupené hliníkové trubky soustružník vyřízl závit dle objímky objektivu. Druhý konec tubusu je ukončen redukcí pro kameru.